Afrikaanse Spin

De Afrikaanse Spin staat erom bekend nergens in Afrika te leven.

De Afrikaanse Spin staat erom bekend nergens in Afrika te leven.

De Afrikaanse Spin (Araneae Africanus) is een spinnensoort die zo wordt genoemd omdat ze nergens in Afrika voorkomt. Ze heeft een grootte van +/- 15 mm en houdt blijkbaar vooral van schaduwplekken en frisse plaatsen. Dat is wellicht de reden waarom deze spinnensoort volledig afwezig is in Afrika: het is er gewoon veel te warm. De Afrikaanse Spin neemt daarom graag het vliegtuig om in de schadduw van je tuin te kunnen gaan zitten.

Deze Afrikaanse spinnen zouden vermoedelijk afkomstig zijn uit Belgie , een plaats in Zuid-Afrika. Hoewel die plaats één grote tuin is, is het er veel te warm en zijn er veel te weinig schaduwplekken. Daarom hebben deze spinnen massaal besloten om te verhuizen naar België, een klein land in Europa dat vooralsnog véél groter is dan Belgie in Zuid-Afrika. Zodoende werden vliegtuigmaatschappijen massaal overstelpt door aanvragen voor vluchten naar het Europese België, en werden er speciale chartervluchten ingelast om deze migratie mogelijk te kunnen maken. Sindsdien zijn ze druk bezig met het opstarten van een epidemie, en zouden naar verluidt bijna alle Belgische tuintjes reeds ingenomen zijn. Vastgoedmakelaars die zich specialiseren in tuinen spreken van een sterk opkomende markt. Een splintergroep (Araneae Africanus Assula) zou nu echter overwegen om te migreren naar Australië.

De Afrikaanse Spin zou uiterst giftig zijn, dus als je ze aantreft in de tuin kan je best in de zon gaan zitten om geen risico’s te lopen. Word je toch gebeten, moet je binnen het kwartier naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, want anders zal het gif onherstelbare schade hebben toegebracht en zal er amputatie volgen na exact 10 dagen. Voor wie wél op tijd arriveert in het ziekenhuis: alle moeite voor niets geweest, want er zijn geen andere oplossingen beschikbaar en er is ook geen tegengif. Dus moet je alsnog 10 dagen wachten op de amputatie. Zulk een amputatie gebeurt wel slechts in 88% van alle gevallen, wat er gebeurt met de overige 12% is onduidelijk: vermoedelijk veranderen die mensen in Spiderman.

In realiteit gaat het om een vioolspin, die enkel voorkomt in Noord-Amerika en niet agressief is. Ze kan wel bijten als ze zich bedreigd voelt, en zo’n beet kan in sommige gevallen een lelijke wonde nalaten als er geen medische behandeling volgt, maar in de meeste gevallen geneest het vanzelf op enkele maanden tijd. Er is geen enkel geval met zekerheid bekend waarbij een beet van de vioolspin tot de dood heeft geleid. Ook komt deze spin helemaal niet voor in Europa.

Bronnen