Peter Van Opdorp

Peter Van Opdorp staat bekend voor het verspreiden van hoaxes, het stelen van andermans plaatjes en het versturen van doodsbedreigingen naar mensen die hem tegenspreken.

Peter Van Opdorp staat bekend voor het verspreiden van hoaxes, het stelen van andermans plaatjes en het versturen van doodsbedreigingen naar mensen die hem tegenspreken.

Peter Van Opdorp (7 februari 1969) is een man die op internet bekend staat als beheerder van o.a. de Facebook pagina “Love the Ones Who Love You”, waarmee hij het verspreiden van hoaxes, haat en racisme propagandeert.  Hoewel hij, als Nederlander, klaarblijkelijk geen enkele vat heeft op de Nederlandse taal, weet hij toch fans aan te trekken naar zijn Facebook pagina door teksten en grafische werken te stelen van anderen.

Contents


De omgekeerde wereld van Peter

Weinig is bekend over het leven van Peter Van Opdorp. Behalve dat hij graag zijn naam ziet prijken op allerhande (gestolen) plaatjes, vertelt hij hoegenaamd niets over zijn privéleven. Niettemin kunnen we wel enkele dingen afleiden uit de gedragspatronen die hij vertoont op de talloze pagina’s die hij op Facebook heeft staan. Hieruit blijkt dat hij schijnbaar met psychologische problemen te kampen heeft, die in sommige gevallen vrij grillige vormen kunnen aannemen. Het is niet bekend of hij hiervoor in behandeling is.

De eerste tekenen van Peter’s waanideeën vinden we al meteen terug in zijn bewering: “kennis heb ik niet krijg ik”[1]. Hij heeft blijkbaar een directe lijn met een goddelijke entiteit die hem alles vertelt wat hij moet weten, maar wat is die kennis dan? Op zijn Facebook profiel gaat hij nog verder in detail: de seizoenen zullen verdwijnen, en ook de bergen zullen verdwijnen (op één na schijnbaar), en dit als gevolg van aardbevingen. Want aardbevingen zijn in staat om de seizoenen te stoppen, logisch toch?

Het wordt echter nog beter: Peter wil zich schijnbaar ook inzetten om “het klimaat te stoppen”. Zoveel kunnen we afleiden van zijn Facebook pagina “STOP Klimaat”[2]. Dat zou moeten leiden tot minder doden in de Filippijnen en tot sprekende pinguins op de zuidpool in het jaar 2051. Helaas is de zinstructuur van deze pinguins erg gelijkaardig aan die van Peter Van Opdorp, we vermoeden dat hij per uitzondering eens zelf tekst op een plaatje heeft gezet.

Blijkbaar denkt Peter Van Opdorp dat hij een soort jezus-figuur is, zoals blijkt uit zijn pagina “Wie niet voor me is is tegen me”[3], en dat verklaart natuurlijk zijn directe lijn met God die hem al zijn kennis geeft. Alleen jammer dat hij exact het tegenovergestelde doet van de Bijbelse waarden die Jezus heeft gepredikt. Dan was dit artikel helemaal niet nodig geweest. Zijn missie op aarde? Leden verzamelen op een Facebook pagina om God te helpen, zo moet toch blijken uit de titel van zijn pagina “Help God”[4].

Verder vergelijkt hij zich met “Robin Hood” en met “Joan Darc” (niet te verwarren met Jeanne d’Arc/Joan of Arc) en beweert hij dat zijn wereld uit liefde en waarheid bestaat. Wellicht vandaar dat hij zijn Facebook pagina’s gebruikt voor het verspreiden van haatvolle berichten tot zelfs oproepen van geweld, alsook het versturen van doodsbedreigingen. Zodoende hebben we een mooie definitie uitgewerkt voor wat hij verstaat onder “liefde” en “waarheid”; het tegenovergestelde aldus.

Op 6 februari 2014 verklaarde Peter Van Opdorp (onder de pseudoniem Zoe Smolders) dat er “iets heel ergs” met hem gebeurd was; net wanneer hij nog maar eens de media zou inlichten over “PESTEN en haatzaaierij”. Vervolgens riep hij zijn volgers op om “de dader(s) te vinden en het te delen”. Hier werden verder geen details over gegeven, maar helaas verrees hij vier dagen later weer uit het niets en begon hij zonder verdere verklaring gewoon opnieuw onzinnige plaatjes te delen. Waarschijnlijk was zijn tijdelijke verdwijning het gevolg van een artikel waaruit bleek dat hij mensen met de dood bedreigt (zie verder).

Hoax pagina’s op Facebook

Peter Van Opdorp houdt zich schijnbaar ganse dagen bezig met het posten van plaatjes op tal van zijn Facebook pagina’s, waarbij de pagina genaamd “Love the Ones Who Love You” de grootste is[5]. Sinds 14 mei 2014 heeft hij er ook een Duitstalige versie van, genaamd “Liebe die , die dich liebe”[6], en sinds 19 agustus 2014 heeft hij ook de pagina “Love the ones who love you 2” opgestart[7]. Op 9 mei 2014 werd de pagina verwijderd door Facebook, na aanhoudende pesterijen, maar om van onbekende redenen werd op 23 mei 2014 de pagina terug geactiveerd. Ook beschikt hij nog over een aantal andere pagina’s, waaronder een tweede “Love the ones who love you” pagina die slechts een klein ledenaantal heeft.

Aangezien hij zelf geen foutloze en begrjipbare zinnen kan schrijven in zijn moedertaal, is Peter geneigd om plaatjes te stelen van andere pagina’s waar hij dan vervolgens zijn eigen naam op plaatst. Die naam kan soms echter al eens variëren: de ene keer heet hij Peter Van Opdorp, de andere keer dan weer Lisa Van Opdorp, Matthew Van Opdorp[8], Zoe Smolders, Pieter Van Olden[9], Angelique Steijvers, Toms Webbook[10] of Nanz 2012. Vermoedelijk komt de naam “Shrek de oger”[11] het dichtst in de buurt van de waarheid.

In de meeste gevallen deelt hij plaatjes op zijn pagina, waarmee hij probeert meer leden naar zijn pagina te lokken. Dat fenomeen heet “Like Farming” en wordt ook door tal van oplichters gebruikt. Zo is het om de haverklap de week tegen kanker, tegen pesten, enz… met telkens een ribbon erbij die helemaal niet de juiste kleur bevat. En uiteraard moet je die plaatjes delen, anders ben je niet tegen kanker of tegen pesten! Maar ook hoaxes bij de vleet vind je terug op zijn pagina, en als je een opmerking maakt plaatst hij je naam wel eens op een plaatje met de vermelding “dat is een hacker, aanvaard er geen vriendschapsverzoeken van”. Peter Van Opdorp maakt zich dus zonder blozen schuldig aan laster.

Naast zijn “Love the Ones Who Love You” pagina heeft hij ook nog de heaven-editie[12], en de “gewapende tak” editie. Die laatste vinden we onder de naam “Pietitie”[13], een verwijzing naar de petitie tegen de afschaffing van Zwarte Piet in 2013, maar hier totaal niet relevant. Naast de gebruikelijke dosis hoaxes (de “oproep van 06.54.20.16.45” hoax, de “Who’s My Valentine app is een virus” hoax, …) en een lasterbericht naar de pagina “Van Alles Wat” (V.A.W.), roept hij er openlijk op tot haat, racisme en geweld. Hij stigmatiseert Polen, Bulgaren en Roemenen, en roept op “om uw strijdmiddelen op te nemen, en alles is geoorloofd”. Op de pagina “Sintitie” heeft hij tot nu toe echter maar één plaatje gezet met de tekst: “Steun mij en geef sintitie een like en 5 november elke profielfoto een sint”[14]. Helaas kon Google Translate ons geen vertaling hiervan aanbieden.

In tegenstelling tot zijn “gewapende tak”, heeft Peter Van Opdorp dan wel weer een pagina genaamd “Geen kernwapens Geen bommen Geen oorlog”[15]. Daar heeft hij het nochtans over een opkomst van oorlog (“Oorlog opkomst”) en geniet hij van kernwapens en rakketten. In een andere pagina roept hij dan weer op tot een “Opstand van het volk”, waarbij hij beweert dat de Nederlandse belastingsbetalers zich kapot zullen schrikken op de derde dinsdag in september. Dat houdt natuurlijk al evenveel steek als al de rest. En dan is er tenslotte nog de pagina “Wie niet voor me is is tegen me” waarmee hij zich helemaal wil profileren als een Jezus-figuur. Voor de gelegenheid is hij hier zelfs van naam veranderd, en noemt hij zichzelf plots Pieter Van Olden.

Psychopatische neigingen

Een artikel op vice.com[16] deed een nóg meer lugubere kant van Peter Van Opdorp uit de doeken. Daar getuigen de beheerders van andere plaatjespagina’s hoe Peter hun plaatjes kopieert om er vervolgens zijn eigen naam op te plaatsen. Zo probeert hij zijn volgers de indruk te geven dat alle plaatjes die hij post zijn eigen werk zijn. Wanneer de rechtmatige eigenaars van die plaatjes hem erop aanspreken, blokkeert hij ze onmiddellijk van zijn pagina en/of profiel.

Helaas blijft het daar niet altijd bij, en begint hij berichten te sturen vanaf een aantal nepprofielen. Deze berichten bevatten bv. een afbeelding van een bebloed mes, teksten zoals “slaap lekker in horrorbloed” of andere doodsbedreigingen. Hij heeft zo al meerdere berichten verstuurd, en in sommige gevallen zou hij zelfs mensen achtervolgen op straat. Er werd inmiddels klacht neergelegd bij de politie, maar het kan zijn dossier enkel maar versnellen als andere gedupeerden dat ook doen.

Op 25 februari 2014 kreeg hij klaarblijkelijk een nieuwe episode, en dit keer besloot hij om zich schuldig te maken aan laster en smaad tegenover verschillende mensen. Zo maakte hij verschillende pagina’s aan, zoals “Christine van Essche is een MANK WIJF “, “Pedofielen weg ermee “, “IK BEN EEN SLET ”  en “Wij zijn homo s en daar trots op “. Vervolgens begon hij profielfoto’s te downloaden van mensen die op één van zijn andere pagina’s kritiek hadden geuit, en deze te posten op één of meerdere van die pagina’s. Dit met de vermelding van de volledige naam van die persoon, gevolgd door een uitdrukking zoals “is een slet”, “is een homo” of “is een pedofiel”. Dat is natuurlijk laster.

Wat nog erger is, is dat hij zelfs profielfoto’s gebruikt waar kinderen mee opstaan, met dan de tekst erop: “Ik ben een slet met een kind “. Staat een vrouw toevallig met nog een paar andere vrouwen op de profielfoto, dan zijn die allemaal haar zussen en staat er de tekst “Ik en mijn zussen zijn sletten “. In één geval heeft hij zelfs een vrouw tot slet gebombardeerd, die nog maar pas borstkanker heeft gehad.

Vermoed wordt dat een aantal van deze slachtoffers hiermee naar de politie zullen stappen om aangifte te doen[17][18][19], wat de kans vergroot dat legale sancties tegen Peter Van Opdorp een feit zullen worden. De pagina “Love is a Higher Power”, waarop hij de lasterplaatjes van de andere pagina’s ook deelde, schijnt inmiddels wel plots verdwenen te zijn, maar de lasterplaatjes zelf staan op dit moment wel nog op de andere pagina’s. Op 9 mei 2014 verwijderde Facebook wel zijn grootste pagina “Love the Ones Who Love You”, die op dat moment net iets meer dan 54,000 leden had. De pagina werd op 23 mei 2014 terug hersteld.

Life after Peter

Sinds begin 2015 bleek Peter Van Opdorp plots te verdwijnen van Facebook. Hoewel zijn persoonlijke profielen nog wel online bleven staan, verdwenen zijn pagina’s stelselmatig van Facebook. Het is onduidelijk of ze verwijderd werden door Facebook, of dat hij ze zelf heeft gedeactiveerd. Gezien hij voordien ook geregeld pagina’s in- en uitschakelde, heeft hij de pagina’s vermoedelijk zelf offline gehaald. Dit wil zeggen dat de kans bestaat dat ze binnenkort weer gewoon online zijn.

De “leegte” die Peter Van Opdorp achterliet werd al snel opnieuw opgevuld. Nieuwe pagina’s met de namen “Love the ones who love you”[20] en “Love the one who love you”[21] werden opgestart door Christine Van Essche. Zij was reeds bekend van de plaatjespagina’s met de naam Lollipop[22] en kwam in het verleden geregeld in aanvaring met Peter Van Opdorp. Hij had zelfs een lasterpagina opgezet met de naam “Christine van Essche is een MANK WIJF” (inmiddels weer verwijderd door Facebook).

De reden waarom Christine Van Essche pagina’s met dezelfde naam heeft opgestart is onduidelijk, maar ze geeft wel aan dat de pagina’s van haar zijn, en dus niet van Peter Van Opdorp[23]. Ze profileert er zich zelfs overduidelijk als anti-Peter[24], en verwijst hierbij naar dit HoaxWiki artikel. Niettemin is het gemiddelde niveau van de plaatjes op deze pagina’s niet hoger dan degene die Peter Van Opdorp in het verleden publiceerde. Ze zijn in een aantal gevallen zelfs heel gelijkend.

Inmiddels heeft dit ook heel wat reacties teweeg gebracht, en werd een website genaamd “Gestolen Plaatjes” opgestart in februari 2015[25][26]. Het is niet duidelijk wie de initiatiefnemer van deze website is[27], maar het initiatief lijkt in eerste instantie gericht tegen zowel Peter Van Opdorp als Christine Van Essche[28]. Tevens is er een (korte) lijst van plaatjespagina’s op Facebook die naar eigen zeggen gecontroleerd en geverifieerd werden, en dus geen gestolen plaatjes publiceren[29]. Aangezien Van Opdorp inmiddels niet meer actief is met talrijke pagina’s, wordt er vooral aandacht besteed aan gestolen plaatjes gepubliceerd door Van Essche[30].

De Facebook pagina’s van Peter Van Opdorp

Ben je nog lid van één van deze pagina’s op Facebook? Even klikken op de link om je lidmaatschap weg te halen. Bij pagina’s die effectief door Facebook werden verwijderd, nog online zijn of van naam zijn veranderd, staat dit naast de link vermeld. Alle andere pagina’s zijn momenteel offline.

Peter Van Opdorp profielen

Profielfoto van Peter Van Opdorp op zijn "Janpeter Van Opdorp" profiel, aangemaakt in augustus 2014.

Profielfoto van Peter Van Opdorp op zijn “Janpeter Van Opdorp” profiel, aangemaakt in augustus 2014.

Naast een hoop Facebook pagina’s, die hij dan gebruikt om elders te trollen (als hij met de ene geblokkeerd wordt, doet hij verder met de andere), heeft hij blijkbaar ook nog eens meerdere Facebook profielen. Van zodra we zeker zijn welke profielen van hem zijn, voegen we ze hier toe. De meest bekende geven we hier alvast mee. Zijn meest bekende account werd in september 2014 door Facebook verwijderd, vermoedelijk ten gevolge van verschillende rapporteringen wegens laster en stalking. Inmiddels heeft hij echter reeds enkele andere accounts sinds augustus 2014, waarvan één met de naam “Janpeter Van Opdorp”.

Opgelet: we weten niet of Peter Van Opdorp de echte naam is van deze persoon. Vermoed wordt van wel, maar we moeten er rekening mee houden dat hij deze naam verzonnen heeft net zoals zijn andere namen zoals “Pieter Van Olden”. Of de foto van hem echt is kan ook in twijfel getrokken worden, maar dit was zijn profielfoto op Facebook die plots verdween toen hij het vuur aan de schenen gelegd kreeg. Als het een foto van iemand anders was en niet van hemzelf, zou hij zich hier waarschijnlijk geen zorgen om gemaakt hebben en de profielfoto gewoon laten staan. Het feit dat hij de foto toch verwijderd heeft, doet heel sterk vermoeden dat die van hemzelf is. Inmiddels heeft hij wel een andere profielfoto van zichzelf geplaatst op zijn nieuwere account “Janpeter Van Opdorp”.

Peter Van Opdorp citaten

Hieronder geven we enkele citaten weer die te lezen zijn op het Facebook profiel van Peter Van Opdorp. Ze spreken voor zich en behoeven geen verdere verklaring.

 • dit is mijn wereld niet , de wereld die je niet ziet is mijn wereld . verder ik pas niet in deze wereld , wat wij mensen moeten leren zijn twee dingen WAARHEID en LIEFDE . Seizoenen zullen verdwijnen en alle bergen zullen ook verdwijnen op een na , dit zal gebeuren door aardbevingen , verder je mag me gek vinden , maar einstein was ook gek toch ? en joan darc en robin hood werden ook vervolgd toch ? alle banken mogen omvallen dan heeft ieder even veel , niet dat het zal helpen hoor want we hebben met mensen te doen . Kerncentrales mogen ook weg . Mijn wereld is liefde en waarheid , deze wereld hangt met leugens en geld aan elkaar .
 • ik geloof in de dingen die je niet ziet maar er wel zijn vraag niet WAAROM want deze wereld is NEP , de echte wereld is een wereld in een wereld . de meeste mensen hebben ogen maar zijn blind . alles is spiritueel , vertel een leugen en je krijgt er tien terug . maar zoals ik zeg de meeste mensen zijn blind en zien niet dat ze er tien terug krijgen omdat ze blind zijn
 • sp gewoon de partij voor mensen aan de afgrond kan veranderen politiek is corrupt , ze schelden griekenland de helft van hun schuld kwijt haha . griekenland betaalde 5,2% rente en de helft van hun schuld kwijt is 2.6 % rente , maar de banken de normale rente is 2.6% dus de rest wat geleend was aan griekenland was winst . dus eigenlijk komt dit op nul , corrupt he . maar ze geven miljarden aan griekenland maar mensen aan de afgrond geven ze niets , die kunnen straks zelf aan de banken extra betalen om hun zooitje op te ruimen . zieken en mensen met handicap steek daar je miljarden in etc etc .

Bronnen

Referenties

 1. http://www.facebook.com/peter.vanopdorp.3/
 2. http://www.facebook.com/pages/STOP-Klimaat/174648132732179
 3. http://www.facebook.com/pages/Wie-niet-voor-me-is-is-tegen-me/141330769386282
 4. http://www.facebook.com/pages/Help-God/439339876178684
 5. https://www.facebook.com/pages/Love-the-Ones-Who-Love-You/306743362781724
 6. https://www.facebook.com/pages/Liebe-die-die-dich-lieben/377757415697814
 7. https://www.facebook.com/pages/Love-the-ones-who-love-you-2/727320987321221
 8. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1522100498011617
 9. http://www.facebook.com/pages/Wie-niet-voor-me-is-is-tegen-me/141330769386282
 10. http://www.facebook.com/pages/Toms-Webbook/623618044322496
 11. http://www.facebook.com/pages/Shrek-de-oger/526608627393615
 12. http://www.facebook.com/pages/Love-the-ones-who-love-you-heaven/202982789870015
 13. http://www.facebook.com/pages/Pietitie/1420706664813519
 14. http://www.facebook.com/pages/Sintitie/455371277912930
 15. http://www.facebook.com/pages/Geen-kernwapens-Geen-atoombommen-Geen-oorlog/179135212265025
 16. http://www.vice.com/nl/read/het-is-oorlog-tussen-de-beheerders-van-de-gezellige-plaatjespaginas-op-facebook
 17. http://www.hbvl.be/limburg/nederlander-steelt-facebook-foto-s-en-beledigt-limburgers.aspx
 18. http://www.hartvannederland.nl/nederland/2014/man-terroriseert-op-facebook/
 19. https://www.youtube.com/watch?v=tVpavhVaHC4
 20. https://www.facebook.com/LoveTheOnesWhoLoveYou
 21. https://www.facebook.com/pages/Love-the-one-who-love-you/1605194116381417
 22. https://www.facebook.com/alsoLollipopBelgium
 23. https://www.facebook.com/LoveTheOnesWhoLoveYou/posts/499191293553652
 24. https://www.facebook.com/LoveTheOnesWhoLoveYou/photos/a.498169653655816.1073741829.498164473656334/498606343612147/
 25. http://gestolenplaatjes.nl/
 26. http://gestolenplaatjes.nl/wat-doen-wij/
 27. http://gestolenplaatjes.nl/over-ons/
 28. http://gestolenplaatjes.nl/zwarte-lijst/
 29. http://gestolenplaatjes.nl/witte-lijst/
 30. http://gestolenplaatjes.nl/bericht-n-a-v-reactie/