WorldTruth.tv

WorldTruth.tv is een complottheorieënwebsite die artikels publiceert over allerhande pseudowetenschappelijke onderwerpen, kwakzalverij en andere complottheorieën.

Contents

Oorsprong

De website WorldTruth.tv werd in september 2011 opgericht door een zekere Eddie L. Volgens hem is de website zijn manier om “de kennis en informatie te delen die hij in de voorbije 32 jaar heeft opgedaan”. Gezien zijn verschillende verwijzingen naar de Bijbel, zoals Mattheus 7:16-20 en 1 Johannes 4:1-3, is het heel waarschijnlijk dat Eddie het Christelijk geloof, al zegt hij zelf ook onderzoek gedaan te hebben naar theosofie, vrijmetselarij, Kaballa, westerse occultisme, enz…[1] In werkelijkheid is hij een paranoide complotdenker die wellicht zijn eigen aluhoedje heeft en allerhande onzin schrijft op zijn website. De benaming van zijn website, “World Truth” (wereld waarheid) spreekt dan ook voor zich. Nochtans zijn het zulke websites, die beweren de “truth” te verkondigen, waar het meestal nét dat is wat schromelijk ontbreekt.

Complottheorieën en kwakzalverij

WorldTruth.tv publiceert artikels over de gangbare complottheorieën zoals
9/11[2], ontkenning van de Sandy Hook schietpartij[3][4], Bilderberg[5][6], HAARP[7][8] (die verantwoordelijk zou zijn voor Orkaan Sandy[9] en andere weermanipulatie[10]), aspartaam[11], fluoridering van water[12][13][14], orgaanmaffia[15], chemtrails[16][17], anti-GMO en anti-Monsanto propaganda[18][19], mind control[20][21][22][23], de Federal Reserve[24][25], de Illuminati[26] (inclusief Disney[27]), verplichte chip implantaten[28][29], en de New World Order[30][31]. Wel grappig is dat zelfs überparanoïde complotdenker David Icke mee in één of ander complot zou zitten volgens WorldTruth.tv[32]. En net wanneer we dachten dat het niet meer erger kon dan Icke… maar ook complotdenker Alex Jones moet eraan geloven[33].

Gevaarlijker zijn de pseudowetenschappelijke artikels die kwakzalverij promoten, zoals superfoods en hun vermeende miraculeuze geneeskrachtige werking[34], ADHD ontkenning[35], anti-vaccinatiepropaganda[36][37] waarbij vaccineren zelfs wordt afgeraden[38][39][40], alsook valse kankertherapieën met cannabisolie[41][42], of gewoon met citroen[43] of kersen[44]. Verder zijn er de beweringen dat kanker kan worden genezen met enkel en alleen een specifiek dieet[45][46], en zelfs de gevaarlijke graviola hoax wordt hier verspreid[47]. Of geneest kanker dan gewoon weer zichzelf[48][49]? Consequent zijn de beweringen alleszins niet. Een verwijzing naar WorldTruth.tv als betrouwbare bron is vanzelfsprekend een overtreding van de Wet van Scopie, en bovendien gevaarlijk vanwege de grote hoeveelheid kwakzalverij.

WorldTruth.tv publiceert ook artikels die worden ingezonden door andere complotdenkers. Hierbij geldt het reglement dat “hate speech against any kind of group” niet toegestaan is. Niettemin overtreden ze hun eigen regels zelf, door anti-semitische complottheorieën te verspreiden over de Joodse Rothschild familie[50][51], die deel zouden uitmaken van de dertien “satanische” Illuminati bloedlijnen[52]. Zelfs de Protocols of the Elders of Zion worden erbij betrokken[53]. Daarmee schiet WorldTruth.tv dan meteen ook tekort in haar eigen vereiste dat artikels “goed onderzocht, objectief en gebaseerd op feiten” moet zijn. Nog een andere regel is dat artikels “origineel” moeten zijn – het is dus niet toegelaten is om tekst van andere websites integraal over te nemen. Ook hier slaagde Eddie erin zijn eigen regels te overtreden, door het artikel The Vaccine Hoax Is Over, gepubliceerd op 29 september 2012 op de kwakzalverswebsite Food Freedom Group[54], woord voor woord over te nemen op WorldTruth.tv op 11 december 2012[55]. En dat bovendien zonder enige bronvermelding (slechts één link in de tekst stuurt je naar foodfreedomgroup.com), alsof het origineel van WorldTruth.tv zelf zou zijn.

Satire nieuwssites als bron

Dat WorldTruth.tv allesbehalve ernstig kan worden genomen, blijkt ook uit de bronnen die de website vermeldt. Zo zal het niet verbazen dat er gergeld bronvermeldingen worden opgegegeven, die verwijzen naar websites van andere gekende kwakzalvers, zoals Mercola, en Mike Adams van Natural News. Maar het kan nóg beter, zoals blijkt uit het artikel waarin wordt beweerd dat Edward Snowden de “schokkende waarheid” zou hebben onthuld over chemtrails. Het zou hierbij gaan om een programma om de opwarming van de aarde tegen te gaan, waarvan de “neveneffecten” enkel gekend zouden zijn bij “de Elite”[56].

Afgezien van het feit dat chemtrails helemaal niet bestaan – illustrerende foto’s tonen immers gewone contrails – werd de informatie gebaseerd op een artikel van de Internet Chronicle[57], wat niets meer is dan een satire nieuwswebsite[58][59]. Zoals het een goede complotdenker beaamt, neemt WorldTruth.tv dus blindelings informatie over van andere bronnen zonder ook maar enige vorm van kritisch denken toe te passen. Het enige wat schijnbaar telt, is het hoog paranoia-gehalte.

Snopes got Snoped

Op 3 januari 2013 kwam WorldTruth.tv uit met wereldschokkend nieuws: Snopes got snoped[60]! Volgens hun “onthullingen” zou de website Snopes.com, die er al jaren om bekend staat urban legends en complottheorieën te debunken, het werk zijn van slechts twee personen die alles opzoeken via Google! Hoe verschrikkelijk toch, dat mensen informatie durven opzoeken via Google, gewoon ondenkbaar! Dat WorldTruth.tv haar eigen website dan zou mogen sluiten, als ze daar zelf ook eens kritisch opzoekwerk zouden doen via Google, is bij Eddie klaarblijkelijk nog niet doorgedrongen.

Volgens WorldTruth.tv is het brekend nieuws dat Snopes.com wordt gerund door twee personen, en niet door “een groot kantoor van onderzoekers die de openbare dossiers bestuderen in Washington of in bibliotheken”, of door “een team van advocaten die een census bereiken over de huidige rechtspraak”. Erger nog, meneer en mevrouw Snopes zouden zelfs helemaal geen formele achtergrond of ervaring hebben in verkennend onderzoek! Dat Snopes.com reeds bestaat sinds 1995, intussen bijna 20 jaar, geldt blijkbaar niet als zijnde “ervaring”.

Wat het WorldTruth.tv artikel hier beweert is natuurlijk allemaal waar, maar dat betekent ook dat Snopes.com door dubbel zoveel mensen wordt gerund dan WorldTruth.tv: door twee personen (Mike & Barbara Mikkelson) in plaats van één (Eddie L.). Ook toont het aan dat, in tegenstelling tot Eddie, het Snopes-koppel effectief informatie opzoekt en documenteert vooraleer zomaar wat beweringen op hun website te plaatsen. Meer nog, zij bewijzen dat je de meeste complottheorieën en kwakzalverij perfect kan ontkrachten door gewoon kritisch gebruik te maken van de zoekmachine Google. Dat wil zeggen dat in feite iedereen dit kan doen, ook zonder formele achtergrond… en als iedereen ook die moeite effectief zou doen, was de wereld ogenblikkelijk verlost van al die onzinnige complottheorieën en aanverwante websites – WorldTruth.tv inclusief. Dat Eddie blijkbaar zelfs niet in staat is tot de eenvoudige daad van “fact-checken via google”, mag meteen blijken van de grote hoeveelheid onzin die hij op zijn website publiceert.

Het beste van al moet echter nog komen: WorldTruth.tv heeft er “verschillende jaren” over gedaan om deze schokkende informatie over Snopes te ontdekken, en pas recent waren ze in staat om het tot op de bodem uit te spitten! Heeft niemand hen daar dan verteld dat je op de Snopes.com website gewoon naar “About Snopes.com”[61] kan gaan, waar alle voorgenoemde informatie zo te lezen is, geschreven door meneer en mevrouw Mikkelson zelve? Dat zogenaamd “jarenlang onderzoek” bevat dus eenvoudigweg informatie die in een kwestie van enkele seconden te raadplegen is.

Wat is het dan, dat Snopes dan zo verkeerd zou hebben gedaan volgens Eddie van WorldTruth.tv, behalve hem een belachelijk figuur doen slaan met zijn website en paranoïde complottheorieën? Helemaal niets, natuurlijk, maar het ultieme bewijs dat Snopes een onbetrouwbare bron is moet komen van een artikel over een verzekeringsagent die een anti-Obamabord had opgehangen boven het uithangbord van zijn zaak. Snopes.com zou dit “veroordeeld” hebben, hoewel geen zulke veroordeling te vinden is in hun artikel hierover[62]. Verder wordt Snopes ervan beschuldigd dat ze het bedrijf van die verzekeringsagent niet zouden hebben gecontacteerd, terwijl ze beweerden dat wel te hebben gedaan. Inmiddels heeft ook Factcheck.com het bedrijf gecontacteerd, en konden ze bevestigen dat het verhaal van het anti-Obama bord waar was (zoals Snopes dus ook concludeerde), alsook het feit dat Snopes.com wel degelijk het bedrijf had gecontacteerd[63].

Kortom, WorldTruth.tv holt klaarblijkelijk achter de feiten aan met dingen te beweren die reeds lang van tevoren gedebunkt waren. Net zoals ze blijkbaar achter alle feiten aanhollen, en waarschijnlijk zullen blijven doen, door allerhande complottheorieën en kwakzalverij te propaganderen, zoals chemtrails, fluoride, anti-vaccinatie en valse kankertherapieën, ook al zijn die allemaal reeds meermaals grondig ontkracht. Die ontkrachting wordt, zoals het een complotdenker beaamt, systematisch genegeerd omdat het niet past in de anti-regeringspropaganda die op WorldTruth.tv en gelijkaardige websites wordt gepubliceerd, en waar de meeste complottheorieën bovendien helemaal op gebaseerd zijn.

Beweringen dat Snopes het verhaal verkeerd zou hebben geïnterpreteerd, zijn afkomstig van een politiek rechtse (en aldus anti-Obama) website[64]. Dat weerhoudt WorldTruth.tv er niet van om Snopes vooralsnog te beschuldigen van een “liberale vooringenomenheid”, een typisch argument dat bijna uitsluitend wordt gevoerd door aanhangers van het rechtse politieke spectrum. En daarmee is de vooringenomenheid van Eddie dan ook meteen mee bevestigd – als dat inmiddels nog niet duidelijk zou zijn. Dat Snopes.com zowel urban legends ontkracht over de Democratische president Obama, als over zijn Republikeinse voorganger Bush, is Eddie klaarblijkelijk alweer geheel ontgaan. Zijn afspraak met de psychiater wellicht ook.

Referenties

  1. http://worldtruth.tv/aboutus/
  2. http://worldtruth.tv/remembering-the-victims-of-september-11th-cover-up/
  3. http://worldtruth.tv/10-facts-that-prove-sandy-hook-shooting-was-a-hoax/
  4. http://worldtruth.tv/sandy-hook-fundraising-relief-page-created-3-days-before-shooting-google-search-results-confirm/
  5. http://worldtruth.tv/this-chart-shows-the-bilderberg-groups-connection-to-everything-in-the-world/
  6. http://worldtruth.tv/bilderberg-elites-meet-to-determine-the-future-of-middle-east-and-africa-2/
  7. http://worldtruth.tv/elf-gwen-towers-and-haarp-connection/
  8. http://worldtruth.tv/h-a-a-r-p-technology-fully-explained/
  9. http://worldtruth.tv/is-haarp-shifting-the-track-of-hurricane-sandy/
  10. http://worldtruth.tv/haarp-confirmed-weather-manipulation-tool/
  11. http://worldtruth.tv/what-is-aspartame-2/
  12. http://worldtruth.tv/u-s-water-fluoridation-began-in-1945-and-continues-today-despite-the-fact-that-the-fda-has-never-approved-it-2/
  13. http://worldtruth.tv/the-poison-in-your-water-is-fluoride/
  14. http://worldtruth.tv/50-reasons-to-oppose-fluoridation/
  15. http://worldtruth.tv/horror-as-patient-wakes-up-in-ny-hospital-with-doctors-trying-to-harvest-her-organs-for-transplant-profits/
  16. http://worldtruth.tv/busted-pilot-forgets-to-turn-off-chemtrails-while-landing/
  17. http://worldtruth.tv/chemtrail-flu-have-you-got-it-yet/
  18. http://worldtruth.tv/new-monsantos-gmo-the-biggest-food-system-threat-of-2012%e2%80%8f/
  19. http://worldtruth.tv/gm-crops-must-be-immediately-outlawed-monsanto-halted-from-threatening-humanity/
  20. http://worldtruth.tv/mind-control-theories-and-techniques-used-by-mass-media/
  21. http://worldtruth.tv/10-modern-methods-of-mind-control/
  22. http://worldtruth.tv/the-satanic-elite-american-mind-control-and-world-government/
  23. http://worldtruth.tv/origins-and-techniques-of-monarch-mind-control/
  24. http://worldtruth.tv/who-really-owns-federal-reserve/
  25. http://worldtruth.tv/25-fast-facts-about-the-federal-reserve-please-share-with-everyone-you-know/
  26. http://worldtruth.tv/the-illuminati-agenda-7-billion-people-under-mind-control-of-a-few-shepherds/
  27. http://worldtruth.tv/why-walt-disney-is-trying-to-corrupt-our-children-2/
  28. http://worldtruth.tv/food-stamp-welfare-individuals-must-be-rfid-chipped-2/
  29. http://worldtruth.tv/micro-chipping-agenda-rfid-chips-are-being-implemented/
  30. http://worldtruth.tv/disinformation-agents-of-the-n-w-o/
  31. http://worldtruth.tv/vatican-calls-for-world-government-and-new-world-order/
  32. http://worldtruth.tv/david-icke-debunked-and-exposed/
  33. http://worldtruth.tv/alex-jones-proves-again-that-he-is-a-creation-of-the-corporate-media/
  34. http://worldtruth.tv/the-healthy-superfoods-you-need/
  35. http://worldtruth.tv/inventor-of-adhds-deathbed-confession-adhd-is-a-fictitious-disease/
  36. http://worldtruth.tv/big-study-vaccinated-kids-2-5-more-diseases-than-unvaccinated/
  37. http://worldtruth.tv/gardasil-vaccine-dangerous-and-completely-useless-at-preventing-cervical-cancer-2/
  38. http://worldtruth.tv/18-reasons-why-you-should-not-vaccinate-your-children-against-the-flu-this-season-2/
  39. http://worldtruth.tv/boy-recovers-from-autism-by-removing-dairy-gluten-strong-evidence-links-vaccines-to-autism/
  40. http://worldtruth.tv/there-is-no-such-thing-as-a-safe-vaccine/
  41. http://worldtruth.tv/cannabis-oil-is-a-highly-efficient-natural-cancer-cure-2/
  42. http://worldtruth.tv/there-is-no-mistaking-the-evidence-cannabis-cures-cancer/
  43. http://worldtruth.tv/is-lemon-a-cancer-cure%e2%80%8f/
  44. http://worldtruth.tv/cherries-can-cause-cancer-cells-to-kill-themselves-2
  45. http://worldtruth.tv/cancer-fighting-foods-4-anti-cancer-foods/
  46. http://worldtruth.tv/5-foods-that-kill-cancer-and-help-body-destroy-tumors/
  47. http://worldtruth.tv/is-this-fruit-extract-10000-times-better-than-chemotherapy/
  48. http://worldtruth.tv/scientists-discover-how-the-body-can-destroy-cancerous-tumours-itself-without-the-need-for-drugs/
  49. http://worldtruth.tv/american-cancer-society-admitted-that-untreated-cancers-often-go-away-naturally/
  50. http://worldtruth.tv/the-money-masters-story-of-evil-rothschilds-3/
  51. http://worldtruth.tv/the-illuminati-and-the-house-of-rothschild/
  52. http://worldtruth.tv/13-satanic-bloodlines-of-the-illuminati/
  53. http://worldtruth.tv/the-protocols-of-the-learned-elders-of-zion/
  54. http://foodfreedomgroup.com/2012/09/29/the-vaccine-hoax-is-over-by-andrew-baker/
  55. http://worldtruth.tv/the-vaccine-hoax-is-over/
  56. http://worldtruth.tv/snowden-uncovers-shocking-truth-behind-chemtrails/
  57. http://www.chronicle.su/news/snowden-uncovers-shocking-truth-behind-chemtrails
  58. http://www.chronicle.su/editorial/chronicle-su-surpasses-buffalo-beast-as-internets-leading-satire-web-site
  59. Ook de “about” page van de Internet Chronicle is overduidelijke satire: http://www.chronicle.su/about
  60. http://worldtruth.tv/snopes-got-snoped/
  61. http://www.snopes.com/info/aboutus.asp
  62. http://www.snopes.com/photos/politics/chicken.asp
  63. http://www.factcheck.org/2009/04/snopescom/
  64. http://skeptoid.com/blog/2013/03/16/trusting-the-internet/

Bronnen