Chemtrails

Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? Allemaal chemtrails. Zoveel chemtrails om me heen.

Chemtrails is de verkorte term voor “chemical trails” (chemisch spoor) en verwijst naar “contrails” (condensation trails of condensspoor), die volgens bepaalde complottheorieën een chemische stof zouden verspreiden met intentie om de wereldbevolking te vergiftigen. Ondanks alle afwezigheid van ook maar enig bewijs, geloofwaardigheid en logica, blijven complotdenkers deze fantasie geloven en verspreiden op tal van complottheorieënwebsites. Volgens hen gaat het hier om een ultrageheim chemtrail-programma dat deel uitmaakt van andere complottheorieën zoals de Illuminati, New World Order en Reptilian aliens.

Contents

Wat zijn contrails?

Om te begrijpen waarom chemtrails niet bestaan, is het belangrijk om ook te begrijpen waarom contrails wel bestaan. Met “contrails” hebben we het hier meer bepaald over de strepen die we vaak in de lucht zien verschijnen als vliegtuigen hebben overgevlogen.

Vliegtuigbrandstof bevat voornamelijk koolwaterstof, dat bij verbranding koolstofdioxide en (voornamelijk) waterdamp uitstoot. Wanneer deze hete uitlaatgassen dan in aanraking komen met de ijle en koude lucht in de bovenste atmosfeer (die makkelijk -40°C kan bedragen), worden er “contrails” gevormd[1]. Het proces is gelijkaardig aan dat van wolkenvorming: de hete waterdamp bevriest erg snel, wat de vorming van een witte waas van microscopische ijskristallen en aldus een lang uitgerekte wolk tot gevolg heeft. Contrails vormen zich op een hoogte van minstens 8 km.

Hoe lang het duurt voordat een contrail in de lucht weer verdampt en verdwijnt, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Soms zullen de strepen dus op heel korte tijd verdwijnen, terwijl ze vaak ook urenlang kunnen blijven hangen als de bovenste atmosfeer op dat moment vochtig is. Dit kan als gevolg hebben dat er meerdere contrails worden gevormd door verschillende vliegtuigen, en er soms een rooster aan lijnen te zien is in het luchtruim. Ze vliegen dan meestal op verschillende hoogtes (met minstens een halve kilometer hoogteverschil t.o.v. elkaar), waardoor deze vliegtuigen zich vaak in andere atmosferische condities bevinden, met als gevolg dat de ene contrail snel verdwijnt en een andere, die nochtans vlakbij de ene lijkt te zijn, lang blijft hangen. Gezien vanop de begane grond is het immers erg moeilijk om te bepalen op welke hoogtes contrails zich in de lucht bevinden t.o.v. elkaar. Het kan dus zijn dat de ene hoger lijkt te hangen dan de andere, terwijl het in werkelijkheid omgekeerd is.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten contrails:

  • Kortstondige contrails: het lijkt alsof een witte lijn het vliegtuig achtervolgt, maar telkens snel (na hoogstens enkele minuten) weer verdwijnt. Dit gebeurt wanneer de lucht waar het vlilegtuig op dat moment doorvliegt niet erg vochtig is, waardoor er minder wolkenvorming optreedt en de ijsdeeltjes ook snel weer verdampen.
  • Aanhoudende (niet-spreidende) contrails: deze zien eruit als lange strepen die zichtbaar blijven nadat het vliegtuig reeds verdwenen is. Dit gebeurt wanneer de lucht waar het vliegtuig doorgevlogen is vrij vochtig is, waardoor er meer ijsdeeltjes gevormd worden die er ook langer over doen om weer te verdampen. De niet-spreidende contrails zien er uit als lange, smalle strepen in de lucht.
  • Aanhoudende (spreidende) contrails: deze zijn hetzelfde als de aanhoudende niet-spreidende contrails, met dat verschil dat ze zich breder uitspreiden in de lucht en vaak langer blijven hangen.

Contrails werden voor het eerst opgemerkt bij de hoogvliegende vliegtuigen in de jaren 1920. Ze kregen meer aandacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, wanneer bleek dat bommenwerpers hierdoor al van kilometers ver konden worden opgemerkt door de vijand. De vorming van contrails had toen ook luchtvaartproblemen tot gevolg, waardoor de bommenwerpers hun doelen niet goed konden vinden of soms zelfs met elkaar botsten. Het geloof in “chemtrails”, waarbij contrails een chemisch gif bevatten dat door vliegtuigen wordt verspreid over de bevolking, dateert echter pas van de jaren 90.

Wat zijn chemtrails?

Chemtrails zijn een uitvinding van complotdenkers die geloven dat contrails opzettelijk in de lucht worden gevormd met sinistere doeleinden. Ze zouden langer in de lucht blijven hangen dan contrails, omdat ze chemicaliën bevatten die worden verspreid met de bedoeling om de wereldbevolking te vergiftigen (of voor andere geheime doeleinden). Om die reden werd met de term “chemtrail” (chemical trail) een woordspeling gemaakt op “contrail” (condensation trail). Vanzelfsprekend heeft de levensduur van een contrail niets te maken met eventuele chemicaliën maar alles met de vochtigheid van de lucht in de stratosfeer (zie hierboven).

De zogenaamde chemicaliën die door chemtrails worden verspreid, verschillen vaak van complotdenker tot complotdenker. Niettemin is barium één van de vaker genoemde metalen[2], al wordt er soms ook gesproken van cadmium[3], aliuminium en titanium[4], of een “op olie gebaseerde substantie met onbekende inhoud”[5]. De vermeende gevolgen van chemtrails zijn vaak Alzheimer, dementie, kanker en andere ziektes, alsook onvruchtbaarheid en abnormale weersomstandigheden. Zowat elke hittegolf of sneeuwstorm kan op die manier er vanzelfsprekend aan worden toegeschreven (liefst in combinatie met HAARP), en ook hoofdpijn, diarree of een vlekje op de voorruit van de auto zijn natuurlijk de schuld van chemtrails.

Een ander aspect van de zogenaamde chemtrails zijn “black rays” of “black beams”. Het gaat hier om contrails die een donkere of zwarte kleur lijken te hebben, wat volgens complotdenkers een ultiem bewijs moet zijn dat ze giftige chemicaliën bevatten en aldus geen contrails maar chemtrails zijn. Dit is echter het gevolg van schaduwen, aangezien een contrail een belangrijk deel van de zon (en het zonlicht) kan blokkeren. Dit hangt af van de grootte van een contrail-wolk en de invalshoek van de zon. Ook is het mogelijk dat een zwarte lijn naast de witte van de contrail te zien is, wanneer de contrail in feite een schaduw vormt op een lager hangende dunne wolklaag[6][7][8].

Redenen voor chemtrails

Complotdenkers geven vaak verschillende, en tegenstrijdige, redenen op waarom “de regering” (of “de Elite”, de Illuminati of een andere geheime genootschap) zich zou bezighouden met het opzettelijk verspreiden van giftige chemicaliën via contrails. De voornaamste redenen zijn als volgt:

  • “Population control” of zelfs genocide van de wereldbevolking (vaak ter voorbereiding van de oprichting van de New World Order)[9]
  • Mind control over de ganse wereldbevolking[10]
  • Beheersing van het weer en/of klimaatsverandering (vaak in combinatie met HAARP)[11]
  • Een wereldwijd monopolie voor GMO-voeding van Monsanto[12]
  • De komst van de planeet Nibiru (of Planeet X) verbergen[13]
  • Verzin zelf een originele chemtrail-reden en win een gratis vliegtuigticket!

Ontgiften van chemtrails

Inmiddels hebben complotdenkers en kwakzalvers allerhande “ontgiftingskuren” tegen chemtrails ontwikkeld, vaak d.m.v. magnesium en bitterzout[14], tocoferolen in vitamine E in combinatie met vitamine C, de kleurstof curcumine (e-nummer E100, desondanks het feit dat e-nummers ook tot het complot zouden behoren), saffraan, kaneel en lijnzaad[15]. Vanzelfsprekend adviseren kwakzalverswebwinkels zoals Natural News ook het eten van superfood[16], en zo zou pectine, koriander, chlorella en tarwegras niet enkel helpen tegen chemtrails maar ook tegen pesticides, drugs en GMO. Naast dit alles willen we graag ook nog het dragen van een aluhoedje voorstellen, teneinde geen risico’s te nemen.

Vinegar warriors

Naast ontgiftingskuren hebben complotdenkers nu ook een andere manier uitgevonden om zich te wapenen tegen chemtrails: azijn in de lucht spuiten[17]. Voorstanders van deze onzinnige methode worden ook wel eens “vinegar warriors”, oftewel “azijnkrijgers” genoemd, en blijken in veel gevallen libertarische aanhangers van Ron Paul te zijn[18][19]. Zoals je kan zien in deze Youtube video, is het op zich een heel simpele procedure waarbij je azijn, al dan niet vermengd met water, met een plantensproeier in de lucht spuit, bij voorkeur min of meer in de richting van de contrails chemtrails. Hierdoor zouden de chemtrails boven je huis na een tijdje moeten verdwijnen… net zoals ze ook na een tijdje verdwijnen als je geen azijn in de lucht spuit.

Het gaat hier om een klassiek voorbeeld van de “post hoc ergo propter hoc” drogreden, waarbij twee ongerelateerde gebeurtenissen die na elkaar optreden, verkeerdelijk worden voorgesteld als oorzaak en gevolg. Het kan worden vergeleken met de haan die kraait net voordat de zon opkomt, waardoor dan verkeerdelijk zou worden geconcludeerd dat de zon opkomt omdat de haan kraait. Hetzelfde geldt voor het spuiten van azijn in de lucht: contrails zullen soms snel verdwijnen en andere keren blijven ze wat langer hangen, maar hoedanook zullen ze vroeg of laat verdwijnen. Dat is niet het gevolg van de azijn, want ook zonder die azijn zouden ze vanzelf weer verdwijnen, net zoals de zon nog altijd zal opkomen zelfs als de haan dood is.

Naast het feit dat chemtrails niet bestaan, is het spuiten van azijn in de lucht naar contrails volledig zinloos. Zelfs al zou de azijn enig effect hebben op de wolkenvorming, geraak je met een plantenspuit niet veel verder dan enkele meters, terwijl de contrails op een hoogte van minstens 8 km in de lucht hangen. Het azijn komt dus niet eens in de buurt van de stratosfeer, laat staan dat je de contrail zelf ermee zou kunnen bereiken. Het is bovendien vrij ironisch om chemicaliën te bestrijden door het sproeien van azijnzuur en water, wat op zich ook chemische stoffen zijn. Het is immers zo dat alles chemisch is, ook als het natuurlijk is, want chemie is de substantie die reageert op een andere substantie, en zodoende zijn alle elementen vanzelfsprekend chemisch[20]. Hoedanook zal de omgeving van een “vinegar warrior” meer chemicaliën bevatten die hij zelf met azijn in het rond spuit, dan wat er van een contrail naar beneden zou komen; de plekken van dood gras in de gazon die op bovenvernoemde video te zien is, zijn natuurlijk puur toeval.

Sylfen

Sylfen, of Sylphs, zijn mythologische luchtwezens, maar in de context van chemtrails zijn ze de ultieme hoop als ontgiftingskuren en azijnbehandelingen geen soelaas meer bieden. Deze “wolkenengelen” worden omschreven als “hoogontwikkelde etherische wezens” die zich klaarblijkelijk verschuilen in ondergrondse bunkers en “hotspots” (ze houden wellicht van WiFi-stralen?). Als je ze aanroept, verschijnen ze en vormen ze een omgekeerde driehoek bestaande uit wolkenmateriaal, met het punt gericht naar de plaats die “genezing” nodig heeft[21]. Misschien een goedkopere manier om je van chemtrails te ontdoen, dan elke dag opnieuw liters azijn de lucht insproeien en elk jaar opnieuw je gazon te zaaien?

Weerlegging

Het grote probleem met het geloof in chemtrails is dat een complot van deze grootte erg onrealistisch en onhaalbaar is. Het impliceert dat honderdduizenden mensen wereldwijd bewust deelnemen aan een onethisch vergiftigingsproject, waardoor het in feite onmogelijk is om te voorkomen dat er vroeg of laat iemand informatie lekt en dat de sensatiegeile media hier als aasgieren op springt. Tenzij je natuurlijk veronderstelt dat ook de media deel uitmaakt van het complot, waardoor de complottheorie nóg groter en bijgevolg nóg minder realistisch wordt. Ook houdt het geen steek dat de mensen die in het complot zitten, vrijwillig een ganse bevolking zouden vergiftigen als ze weten dat het onherroepelijk ook hun dierbaar gezin, familie en vrienden zal treffen. Als het doel hiervan het uitroeien van de wereldbevolking moet zijn, lijkt het plan niet goed te werken: de bevolking neemt wereldwijd nog steeds jaarlijks toe.

Sproeien is zinloos

Het sproeien van chemicaliën d.m.v. contrails zou vooralsnog niet de meest praktische manier zijn om een wereldbevolking te vergiftigen of uit te roeien. Dit zou dan moeten gebeuren door de chemicaliën toe te voegen aan de vliegtuigbrandstof, maar dat heeft tot gevolg dat de meeste pylomeren, microben en farmaceutisch actieve stoffen al door de hitte van de motoren vernietigd worden, terwijl mineralen tot verhoogde slijtage van de turbinebladen van de motoren kunnen leiden. Een tweede optie is het plaatsen van speciale chemicaliëntanks en sproeimachines, wat dan weer onmogelijk geheim te houden is op grote schaal, je zou er immers alle directies van alle luchtvaartmaatschappijen ter wereld voor moeten omkopen, en bij een eventuele crash zou één of ander team alle bewijsmateriaal hiervan meteen moeten komen verwijderen. Ook piloten en ander personeel zouden mee in het complot zitten, of op de één of andere manier in het ongewisse gehouden worden.

In feite loont zulk een project helemaal niet de moeite. Enerzijds zijn vluchten op zich erg duur, en anderzijds is het sproeien vanop een hoogte van minstens 8 km niet bepaald rendabel: tegen dat de chemicaliën eindelijk op de grond (of op je hoofd) belanden, zijn ze al zodanig verstrooid en uitgedund dat er zo goed als geen schade meer voor de gezondheid dreigt. Enkel een laagvliegende vlucht die chemicaliën verspreidt zou dus effectief kunnen zijn, maar alle contrails bevinden zich altijd hoog in de lucht. Bovendien bevindt het merendeel van de vluchten (en dus ook de daaraan verwante contrails) niet boven bewoond gebied maar wel boven oceanen, waar de blootstelling aan mensen dus uiterst minimaal is. Kortom, het zou een dure en onpraktische manier zijn om het vermeend doel te bereiken.

Gebrek aan bewijs en realiteitszin

Zelfs als we ervan uit gaan dat chemtrails op de één of andere manier toch in staat zouden zijn om hun doel te vervullen, blijft het vooralsnog onmogelijk om het complot geheim te houden. Wetenschappers over de ganse wereld zouden de chemicaliën moeten aantreffen bij hun metingen van de stratosfeer, tenzij je veronderstelt dat ze ook mee in het complot zitten – waardoor de complottheorie alwéér groter en onrealistischer wordt. Ook amateurs zouden met eigen metingsmateriaal, zoals bv. een spectrograaf, de toestand van de lucht kunnen achterhalen (in de veronderstelling dat de chemicaliën in oorspronkelijke toestand tot op de begane grond geraken), maar bewijs hiervan is nergens voorhanden. Het enige bewijs dat complotdenkers aanhalen, zijn foto’s van… contrails.

Een veelgebruikt argument is dat de contrails een rooster vormen in het luchtruim, wat tot de conclusie zou moeten leiden dat het gaat om een goed geplande organisatie van vluchten om de chemicaliën zo optimaal mogelijk te verspreiden. Dit houdt echter geen rekening met het feit dat het luchtruim is georiënteerd als een noord-zuid en oost-west rooster waarbij elke vlucht een hoogteverschil van meer dan een halve kilometer ten opzichte van elkaar heeft. De toename van het aantal contrails tegenover vroeger, is het gevolg van een toenemend aantal vluchten in de voorbije halve eeuw.

Chemtrails als wapen tegen het broeikaseffect

Als we dan nog uitgaan van het – volgens complotdenkers – “best case scenario” dat chemtrails niet bedoeld zijn om de wereldbevolking te vergiftigen, maar om de opwarming van de aarde tegen te gaan, stuiten we opnieuw op een logisch probleem. Enerzijds is het inderdaad mogelijk dat een wolkendek er overdag voor zorgt dat het zonlicht wordt weerkaatst met afkoeling als gevolg (het zogenaamde aldebo-effect), maar ’s nachts is het effect omgekeerd. Dan zorgt een wolkendek ervoor dat de warmte, die de zon overdag heeft ingestraald, vastgehouden wordt op de aarde, en dat is dan weer nadelig voor het broeikaseffect.
Niettemin vindt een belangrijk deel van de vluchten ’s nachts plaats, vooral ook indien het lange-afstandsvluchten zijn die bijgevolg verschillende tijdzondes doorkruisen. Naast dit alles hangt dit concept ook af van de dikte van het wolkendek, en zijn contrails in principe veel te dun om een zinvol effect van die aard te creëren.

Oorsprong van de complottheorie

Hoewel contrails al meer dan een halve eeuw bestaan, is het idee dat ze tot een chemtrails-complot zouden behoren pas ontstaan in de jaren ’90. In 1996 werd de United States Air Force (USAF) ervan beschuldigd om de bevolking te besproeien met “mysterieuze substanties” vanuit vliegtuigen die “vreemde contrailpatronen” zouden maken in de lucht. Als bewijs werd er verwezen naar een onderzoeksrapport genaamd “Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025”, waaruit moest blijken dat de USAF experimenteerde met weermodificatie. Het ging hierbij echter om een fictieve en theoretische voorstelling van potentiële toekomstige situaties en scenario’s, en niet om huidige militaire toepassingen, mogelijkheden of beleid[22].

Twee jaar later, in 1998, kwam William Thomas, een Canadese journalist naar buiten met het verhaal dat er een “chemtrails” complot zou zijn[23]. Hij beweerde o.a. dat hij van de BCC had vernomen dat er in Engeland maar liefst 6000 mensen waren overleden met ademhalingsproblemen ten gevolge van chemtrails. Het is natuurlijk louter toeval dat Thomas ook nog eens verkoper is van voedingssupplementen[24]. Vervolgens werd het concept gepopulariseerd en verspreid naar het grotere publiek door radiopresentator Art Bell, die toen het laatavondprogramma “Coast to Coast AM” presenteerde. Dit radioprogramma heeft geregeld gasten uit de pseudowetenschappelijke wereld, inclusief complotdenker Alex Jones[25].

Nadien zouden chemtrails sporadisch vermeld worden door politici, als een gevolg van de groeiende bezorgdheid bij mensen die de complottheorie voor waar nemen. In 2001 werden chemtrails vermeld in een lijst van verboden wapens van wetsvoorstel H.R.2977[26], dat was geïntroduceerd door congreslid Dennis Kucinich, die toevallig ook een ontmoeting zou hebben gehad met een UFO. De verwijzing naar chemtrails werd uiteindelijk uit het wetsvoorstel gehaald, dat bovendien nooit werd goedgekeurd.

In 2001 gaf de Britse regering documenten vrij waaruit bleek dat er tussen 1940 en 1979 geheime experimenten hadden plaatsgevonden waarbij de bevolking werd besproeid met chemicaliën en micro-organismen[27]. Het ging hierbij niet om echte biologische wapens maar wel om alternatieven die het effect moesten nabootsen, met als doel om de kwetsbaarheid van het Verenigd Koninkrijk na te gaan indien Rusland wolken met dodelijke microben over het land zou verspreiden. Sinds deze informatie openbaar werd gemaakt, hebben een aantal families beweerd dat bepaalde ziektes hier het rechtstreekse gevolg van moeten zijn. Hoewel dit niet geheel onmogelijk is, kon tot nu toe geen verband worden aangetoond.

Hoewel de vroegere experimenten van het Britse Ministerie van Defensie aldus iets gelijkaardig hebben gedaan, kunnen we hier vooralsnog niet spreken over chemtrails. Het “besproeien” gebeurde immers niet op een manier waarvan complotdenkers veronderstellen dat die hedendaags wordt toegepast bij contrails. In 2005 kreeg de Britse Staatssecretaris van Milieu, Voeding en Landbouw nog de vraag “welk onderzoek haar departement had verricht naar de vervuiling van chemtrails”, waarop het antwoord werd geformuleerd dat er geen onderzoek is naar chemtrails omdat ze geen wetenschappelijk erkend fenomeen zijn[28]. Een gelijkaardig scenario speelde zich in 2003 af in Canada[29].

Dichter bij huis, werd in 2009 de gemeenteraad van Evergem (België) verrast door een vraag over chemtrails, die afkomstig was van niemand minder dan diens oud-burgemeester Peter Vereecke[30][31]. Hij had zelfs al meermaals aangifte gedaan bij de politie tegen de verspreiding van chemicaliën en ziektekiemen door chemtrails. Wanneer hij, vanzelfsprekend, niet ernstig genomen werd door het gemeentebestuur, besloot hij een actiegroep op te richten onder de naam Belfort-groep. Onder invloed van de waanzinnige complottheorieën van David Icke was hij ervan overtuigd dat chemtrails een complot zijn van de farmaceutische industrie, met ziektes als gevolg zoals kanker, alzheimer, parkinson, autisme, ADHD, astma, diabetes, allergieën, enz… Al snel breidde Vereecke zijn repertoire uit naar de pseudowetenschap van anti-vaccinatiepropaganda, en naar complottheorieën rond de Codex Alimentarius.

De voorbije jaren is de chemtrail-complottheorie alsmaar blijven groeien, wordt HAARP vaak ermee geassocieerd, en maakt het inmiddels deel uit van grotere complottheorieën zoals die van de Illuminati en de New World Order. Officiële verklaringen die het bestaan van chemtrails ontkennen, bewijs van het tegendeel en logische argumenten hebben complotdenkers er niet van kunnen overtuigen dat ze zich enkel zorgen maken om een verzinsel. Integendeel, iedereen die het bestaan van chemtrails ontkent wordt verondersteld mee in het complot te zitten, of als sheeple afgeschreven.

Complottheorieënwebsites die in chemtrails geloven

Chemtrails worden vaak besproken op complottheorieënwebsites, hierbij enkele voorname voorbeelden.

Referenties

  1. http://science-edu.larc.nasa.gov/contrail-edu/science.php
  2. http://www.rense.com/general79/barium.htm
  3. http://www.stopsprayingcalifornia.com/Calcium.php
  4. https://chemtrailsnorthnz.wordpress.com/2010/12/24/a-chemtrail-detox-using-magnesium-epsom-salts/
  5. http://www.relfe.com/07/chemtrails_contrails_what_are.html
  6. http://contrailscience.com/contrails-dark-lines-chemtrails/
  7. http://www.atoptics.co.uk/atoptics/contr2.htm
  8. http://spaceweather.com/archive.php?view=1&day=10&month=09&year=2010
  9. http://www.infiniteunknown.net/2012/09/11/former-fbi-chief-on-chemtrails-genocide-all-over-the-world-video/
  10. http://www.rumormillnews.com/cgi-bin/archive.cgi?read=25591
  11. http://io9.com/5761358/local-news-report-claims-the-government-is-controlling-weather-using-airplanes
  12. http://www.geoengineeringwatch.org/chemtrails-killing-organic-crops-monsantos-gmo-seeds-thrive/
  13. http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=2779:nibiru-verborgen-door-chemtrails&catid=35:universum&Itemid=48
  14. https://chemtrailsnorthnz.wordpress.com/2010/12/24/a-chemtrail-detox-using-magnesium-epsom-salts/
  15. http://www.prisonplanet.com/neurosurgeon-explains-how-you-can-detox-chemtrail-poisons.html
  16. http://www.naturalnews.com/036920_superfoods_detox_chemtrails.html
  17. http://www.godlikeproductions.com/forum1/message1761056/pg1
  18. http://www.countercontempt.com/archives/2578
  19. http://skepchick.org/2012/01/killing-chemtrails-with-vinegar/
  20. http://chemistry.about.com/od/chemistryfaqs/f/whatchemical.htm
  21. http://www.whale.to/b/sylphs_h.html
  22. http://web.archive.org/web/20021202230839/http://www.af.mil/environment/contrails_chemtrail.shtml
  23. http://www.theguardian.com/music/musicblog/2008/jun/23/chemtrailsbeckisbackbutis
  24. http://www.skepsis.nl/chemtrails.html
  25. http://rationalwiki.org/wiki/Art_Bell
  26. http://www.fas.org/sgp/congress/2001/hr2977.html
  27. http://www.theguardian.com/politics/2002/apr/21/uk.medicalscience
  28. http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200506/cmhansrd/vo051108/text/51108w11.htm
  29. http://www.holmestead.ca/chemtrails/response-en.html
  30. http://www.skepsis.nl/vliegtuigsporen.html
  31. http://www.knack.be/nieuws/mensen/oud-cd-v-burgemeester-ziet-overal-complotten/article-normal-9442.html
  32. http://www.davidicke.com/headlines/chemtrails-a-planetary-catastrophe-created-by-geo-engineering/
  33. http://www.naturalnews.com/035269_chemtrails_asthma_health_effects.html
  34. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/08/08/chemtrails.aspx
  35. http://www.niburu.nl//stop-chemtrails-nu-petitie/
  36. http://worldtruth.tv/busted-pilot-forgets-to-turn-off-chemtrails-while-landing/
  37. http://beforeitsnews.com/chemtrails/2013/07/no-doubt-chemtrail-proof-for-the-sheep-who-call-them-contrails-2431040.html
  38. http://martinvrijland.com/2013/01/05/chemtrails-en-monsanto/
  39. http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/07/de-zin-of-de-waanzin-van-chemtrails/#.Uo-nJSeoDU4
  40. http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/chemtrails-door-us-luchtmacht-bedacht-en-gebruikt/
  41. http://www.bovendien.com/categorieen/gezondheid/waarom-sproeien-ze-in-vredesnaam

Bronnen